You can't use up creativity

The more you use

The more you have

Maya Angelou

woensdag 21 oktober 2015

recept voor koude dagen!

Spitskool met spekjes, kabeljauw en puree
Dit winters receptje maakte ik vorig weekend klaar. Het is nog herfst maar de eerste koude voelt toch altijd extra koud aan, nietwaar?  Daarom wou ik graag winterse kost op tafel.
Een vriendin vertelde me dat ze vaak spitskool maakt en dat het heel lekker en mild van smaak is.
Ik kwam uit bij dit recept (Noors food magazine Mat & Venner nr 2-2012):
spitskool
voor 4 personen :
Ingrediënten
500 g spitskool in fijne reepjes
100g gerookt spek in blokjes
200 ml slagroom
50 ml water
half blokje kippenbouillon
paar takjes tijm (of gedroogde kruiden)
takje rozemarijn (of gedroogde kruiden)
kabeljauw voor 4 personen
zout en peper
boter

puree voor erbij (patatjes kan je koken als je aan het recept begint)


Werkwijze :
Bak het spek in een grote kookpan. Indien klaar, voeg er water, slagroom en het halve bouillonblokje bij. Voeg dan de koolreepjes, tijm en rozemarijn toe. Stoof dit zonder deksel in  15 tot 20 minuten gaar. Na die tijd moet de slagroom flink ingekookt zijn en zit er nog een klein laagje room in de pan.
Dep de kabeljauw droog en bestrooi met peper en zout. In de laatste 8 minuten de vis in de koekenpan gaar bakken in boter.




Het heeft gesmaakt! Ook de dochter van 5 kon dit gerecht bekoren ( en deze is momenteel heel kieskeurig) . Wat fijn als de pan op het einde van de maaltijd leeg is...en onze buikjes verzadigd.

Voor ons is dit recept dus voor herhaling vatbaar.

creazusje Greet