You can't use up creativity

The more you use

The more you have

Maya Angelou

donderdag 19 april 2012

Activiteit CreARTisten: verhalen vertellen

Donderdagavond 12 april kwamen we met 8 creARTisten samen in een gezellige hoeve in Geel Ten Aard voor de workshop "verhalen vertellen". De workshop werd gegeven door de enthousiaste verhalenverteller Maarten Van Rompaey. Volgens Maarten zijn er geboren vertellers, waaronder hij zichzelf toch wel mag rekenen, me dunkt. Maar verhalen vertellen is ook een ambacht, een vaardigheid die je kan leren en oefenen... Zo gezegd zo gedaan dus!

In Geel Ten Aard aan een kronkelige weg ligt een mooi opgeknapt boerderijtje.  In het midden van dat boerderijtje knetterde een lekker warm en gezellig haardvuur. Rond dat haardvuur zaten ze; Maarten de verhalenverteller en 8 nieuwsgierige creARTisten. De gastvrouw had heerlijke hapjes en drankjes voorzien. De sfeer was optimaal...
Verhalen vertellen is dus beelden oproepen en laten zien aan je luisteraars. Hierbij begin je ruim (plaats, feiten) en zoom je geleidelijk in. Niet alle details doen er toe want het leuke is dat als deze niet worden verteld ze vanzelf door de luisteraar worden ingevuld.

Als  eerste oefening mochten we vertellen waarom we te laat waren aangekomen ;-)
Dit mocht totaal verzonnen zijn! De resultaten waren erg fantasierijk, grappig en inspirerend.
We kregen heel wat praktische tips mee om een verhaal degelijk, boeiend en spannend te vertellen (aan kinderen). Zo leerden we beelden op te roepen en over te brengen, in te zoomen , rustig te praten met pauzes (zorgt voor extra spanning), sfeer creëren samen in een tent/onder een hoed zitten (iedereen meekrijgen),...en nog veel meer.

We kregen van Maarten een leuk boekje mee "Vertellen/Narratio; ambacht, traditie, techniek, vaardigheid of kunst? door Maarten zelf geschreven en uitgegeven door Crefi Antwerpen (kostprijs 5 €). Dit leuk boekje staat vol met deze en nog andere tips om thuis nog eens in te kijken.Velen hebben thuis al geëxperimenteerd en het werpt vruchten af!


Enkele reacties van de creARTisten:
- Leuk, leerrijk, plezant
- Gezellige avond
- Fijne tips meegekregen
- Onze fantasie kon voluit gaan
Heb je ook interesse in een workshop "Verhalen vertellen", een kleurrijke vertelling of ben je benieuwd naar het vertelboekje van Maarten? Neem dan gerust contact op met Maarten via : http://www.wittegroeten.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten