You can't use up creativity

The more you use

The more you have

Maya Angelou

zaterdag 5 mei 2012

De creazusjes gaan culinair/ Pasta alle vongole

Onze jaarlijkse workshop koken ( cfr. de creARTisten) is telkens weer een succes. Daaruit blijkt dat lekker, samen koken gewoon super leuk en gezellig is. Als werkende mama's ontbreekt het ons soms aan tijd om actief op zoek te gaan naar nieuwe recepten, ideetjes, het uitproberen van iets nieuws maar anderzijds sta ik er telkens weer van versteld hoeveel culinaire ideeën er leven bij de creARTisten en hoe fijn het is deze met elkaar te delen. Daar er nog heel wat andere crea-activiteiten staan ingepland hebben we echter niet de ruimte om meer kookworkshops te organiseren. Deze blog kan misschien wel een forum zijn om leuke recepten te delen. Vandaar dat de creazusjes het idee hebben opgevat om maandelijks iets culinairs op hun blog te zetten; een super lekker of een heel gemakkelijk gerecht, een gerechtje waar de kinderen dol op zijn, dat éne zalige recept van oma, kooktips, een recept uit een kookboek dat uitgeprobeerd werd, etc. We vullen dit met plezier ruim in en doen hierbij graag een beroep op de culinaire kennis en ervaring van onze creARTisten. Waarvoor onze dank!
De creazusjes zullen de start nemen. En niet met het minste want volgend gerecht is echt om duimen en vingers af te likken en het is echt super gemakkelijk:

Pasta alle vongole.
Creazus An heeft het genoegen om in de buurt te wonen van een toffe madam met Italiaanse roots. Van haar kreeg ik de basis voor dit recept. Bedankt Mary! Ik maakte het al verschillende keren klaar en wij zijn echt dol op dit gerecht! De vakantiesfeer hangt dan in de lucht :-)


Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 kg venusschelpen (diepvries kan, vers is nog lekkerder/ meestal kan je verse venusschelpen verkrijgen (op bestelling) in viswinkels en bepaalde grootwarenhuizen; wat regio Mol betreft kan je, voor zover wij op de hoogte zijn, verse venusschelpen vrij en op bestelling verkrijgen bij de visafdeling van GB Mol centrum, op bestelling bij de Molse vishal)
- 500 g pasta
- grote scheut ( 1/2 tas) olijfolie
- 3 à 4 tenen look, fijn gesneden niet geperst
- 1 à 2  sjalotten (hangt van de grote af) fijn gesnipperd
-  verse bladpeterselie en basilicum (versnipperd)
-  melk igv verse venusschelpen
- rood pepertje ontpit en fijn gesnipperd zo graag wat pikanter (voor de kinderen laat ik dit weg)
- zeezout en zwarte peper (uit de molen)
- grote scheut witte wijn (indien gewenst)
- vers limoensap van halve limoen

Bereiding:
- Je kookt de pasta in ruim kokend water volgens de vermeldde kooktijd en giet deze af. Dit spreekt voor zich, veronderstel ik.
- De diepvries venusschelpen laten ontdooien, indien verse venusschelpen goed en meermaals spoelen of in water laten staan met wat melk => om al het zand te verwijderen
- Doe een grote scheut olijfolie (half tas) in een kookpot en en bak de look en de sjalot  (indien gewenst pepertje mee bakken) mag op een vrij hoog vuur
- De venusschelpen toevoegen
- Kruiden met beetje zeezout ( venusschelpen zijn al zout) en zwarte peper volgens smaak
- Bladpeterselie (versnipperd) toevoegen
- Goeie scheut witte wijn (indien gewenst)
- Deksel erop doen en laten garen totdat schelpen zich openen, af en toe roer ik, vuur mag zachter
-  Limoensap toevoegen en roeren

De gekookte pasta in de kookpot van de venusschelpen doen en goed mengen. De pasta even de tijd geven om het vocht en de smaken op te nemen. Eventueel nog wat olijfolie toevoegen en goed mengen.
Pasta alle vongole op een bord doen en vervolgens afwerken met verse bladpeterselie, basilicum en peper uit de molen. Heerlijk met lekker brood erbij.
Smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Mmmm dit is wat ik noem lekker eten. Ik krijg het water van in de mond. Bedankt om het recept te delen.

    Lieve groetjes,

    CreativEls

    BeantwoordenVerwijderen